7 otázek na atleta Honzu Friše z Body Solution Team

Atlet a člen našeho projektu na podporu vrcholových sportovců Body Solution Team Honza Friš se u nás na klinice nedávno zastavil na laktátové testy, výživové poradenství a také vyzkoušet novou technologii měření glukózy - Supersapiens. Nejen o tom jsme tak dali řeč v krátkém rozhovoru.

Ahoj Honzo, mohl by ses prosím na úvod krátce představit pro ty, kdo tě neznají?

Ahoj, jmenuji se Honza Friš a jsem český reprezentant v atletice. Moje zaměření je běh na střední tratě a hlavní disciplínou je 1500 m. V té jsem v loňském roce obsadil 8. místo na halovém mistrovství Evropy, což je doposud můj asi největší úspěch v kariéře.


Jak probíhala tvoje letošní příprava?

Příprava letos byla bohužel poznamená lehkým zraněním zadního stehenního svalu po první objemovém soustředění na Šumavě a poté klasickou zimní virózou, která proběhla po návratu z tepla (ze soustředění z Portugalska) domů. I přes tyto komplikace se mi vždy podařilo se rychle vrátit do tréninku a dostat se znovu na velmi dobrou úroveň.  

Jaké jsou tvé cíle na letošní halovou a venkovní sezónu?

V halové i venkovní sezoně chci určitě atakovat osobní rekord na 1500 m. V té venkovní nás čeká ME, kde jsou nominační podmínky velmi těžké, ale určitě to je cíl, o který bych se rád pokoušel a kdo ví, třeba když se bude opravdu dařit, tak ani OH nejsou mimo dosah. Do toho bych rád sem tam vyběhl na delší trať na silnici, ale stále jen v rámci přípravy a možného přesunu tímhle směrem do budoucna.


Honzo my o tobě víme, že si libuješ v datech. Jaké všechny vychytávky a nástroje využíváš pro sběr nebo analýzu zdravotních dat a jak s nimi dále pracuješ?

To je pravda. Na sběr dat si opravdu potrpím a rád se v tom pak ,,pitvám”. Momentálně mám Oura ring a Whoop. V tréninku pak samozřejmě používám Garmin hodinky. primární účel těchto gadgetů je monitoring zdravotního stavu a spánku. Z toho důvodu jsem si pořizoval Ouru a posléze Whoop pro porovnání. Zjistil jsem, že je každý trochu na něco jiného a vzhledem k tomu, že jsem jeden ze šťastlivů, co si Ouru koupili už dávno a tudíž nemusím platit za nově zavedené členství, tak rád ta data kombinuju a porovnávám.  

Letos jsi začal více spolupracovat s naší analytickou částí Body Solution Lab, mohl bys popsat, co taková spolupráce obsahovala?

Vše začalo schůzkou se specialistou sportovním medicíny Karlem Tyrpeklem, který je sám bývalý vrcholový cyklista, takže rozumí tomu, co sportovec potřebuje. Moc mě potěšilo, že si zjišťuje novinky a komplexně se zabývá výkonem jak z lékařského, tak ze sportovního hlediska.

Společně jsme si nastavili nějaké body, co by mohlo být v mém výkonu důležité a jak to můžeme monitorovat a případně zlepšit. Jako základ jsme využili laktátové testy na běhátku, ze kterých se dá lehce zjistit aktuální vytrvalostní úroveň a v průběhu přípravy se dá opakovat a monitorovat tak případný progres. Společně jsme také probrali stránku výživy a suplementace, ve které jsme si nastavili co je pro běh a vytrvalostní sport obecně potřeba. K tomu nám pomohl i další sportovní gadget - Supersapiens, což je vlastně glukometr. Díky němu jsme mohli lépe sledovat, co s mým výkonem (hladinou cukru v krvi) dělá různá suplementace a strava, jak ni reaguji a jak to upravit v tréninku a směrem k závodu.


V čem konkrétně ti tato spolupráce pomohla a co jsi v tréninku změnil?

Lépe mi pomohla poznat co se vlastně při výkonu v mém těle děje a jak to uzpůsobit, aby to fungovalo vše jak má. Vrcholový sport už je v určitý moment o malých detailech, se kterými sportovec potřebuje poradit a myslím, že tahle spolupráce to určitě naplňuje.

A poslední otázka. Na Silvestra jsi běžel vynikající silniční desítku v Madridu, je tvoje budoucnost na silnici nebo na dráze?

No vynikající bych to ještě určitě nenazýval (smích). Bylo hezké si zkusit, že i bez specifického zaměření v tréninku jsem schopen běžet slušný čas a určitě mi to ukázalo, že do budoucna, pokud zdraví vydrží, by tohle mohla být cesta. Takže možná, nechávám tu odpověď zatím otevřenou. Každopádně bych si to brzy moc rád na silnici někde zopakoval. Uvidíme...

Sledujte Honzu Friše na Instagramu.

Objednat se na Supersapiens instalaci, zátěžový test nebo jinou službu sportovní medicíny.