Chcete se na kole zlepšit? Nechte si nastavit tréninkové zóny

Na kole už máte něco odježděno, zlepšujete se a cítíte, že jste na dobré cestě. Současně ale přišla chvíle, kdy zjišťujete, že o své výkonnosti potřebujete data, abyste se mohli posouvat dál? Nebo už máte zátěžové testování za sebou a chtěli byste si po čase udělat srovnání? Ať už to máte jakkoliv, u nás na klinice nyní můžete nově využít služby nastavení tréninkových zón. Jak to děláme se dozvíte ve stručném článku níže.

Laktátový test - co to je?

Laktát je látka, kterou vaše tělo vylučuje do krve ze svalů během jízdy. Skládá se ze soli kyseliny mléčné. Laktátový test je pak vyšetření, kdy se během fyzické aktivity (v našem případě jízdy na kole) analyzuje laktát v krvi. Čím vyšší je vaše zátěž, tím více laktátu se ve vaší krvi tvoří. Během testu je vám pravidelně odebírán malý vzorek krve (například z ušního lalůčku nebo z prstu), a to až do maximální zátěže, kdy společně narazíme na laktátový práh. Ten nastává zhruba při dosažení 90 % naší tepové frekvence a následně nám prozradí, jak intenzivně můžete na kole jet, aniž byste se rychle vyčerpali.

Co měříme laktátovým testem?

Měříme úroveň laktátových hladin ve vaší krvi při záteži, což nám pomáhá určit váš:

  • aerobní práh - úroveň, kdy vaše tělo produkuje více laktátu a ukazuje nám, kdy jste na hranici možností dlouhého a efektivního tréninku
  • anaerobní práh - úroveň, kdy začnete cítit únavu, vaše svaly se začnou příliš namáhat a v tomto tempu nejste schopni dlouho jet

Jak testování probíhá?

  1. Testovaný vyplní anamnézu a absolvuje konzultaci se specialistou
  2. Zahřátím se testovaný připraví na následnou zátěž
  3. Testovanému je na jeho vlastním kole připojeném na trenažér postupně zvyšována zátěž
  4. Průběžně se odebírají vzorky krve - cca každé 3 minuty
  5. Laktátové hladiny a srdeční frekvence jsou analyzovány

Součásti testování za účelem nastavení tréninkových zón je i analýza InBody, která změří hodnoty čtyř složek vašeho těla - konkrétně tělesného tuku, kosterního svalstva, minerálů a tělesné vody.

Co vám celé měření přinese?

Dostanete od nás detailní zprávu s výsledky testování, na základě kterých vám dokážeme správně nastavit tréninkové zóny jako jsou tempo, vytrvalost, zotavení, anaerobní práh a vy tak budete vědět, v jakých úrovních se během tréninku máte pohybovat, aniž byste se ,,odvařili". Tréninkové zóny vám tak pomůžou dosahovat konkrétních cílů, jako je zlepšení vytrvalosti, rychlosti nebo maximálního výkonu. Tyto tréninkové zóny lze nastavit do vlastních chytrých hodinek, sport testerů či cyklopočítačů, do aplikací Garmin, Strava a dalších a lze podle nich trénovat například celý další rok - do dalšího testu.

Prohlédnout si vzorový výstup z laktátového testu.

Pro koho je tato služba vhodná?

Laktátové testování a s ním spojené nastavení tréninkových zón je vhodné pro ty, kdo to s cyklistikou myslí vážně a chtějí komplexně pracovat na svém zlepšení.
Vhodná je služba i pro ty, kdo už mají test za sebou a zajímá je srovnání.

Co o nastavení tréninkových zón pomocí laktátového testu řekli Jake Qube z pražské cyklistické komunity Pavé Cycles a ultracyklista Martin Souček z charitativního projektu Domestici.cz?

Jake Qube:

„Testování v BSC mi ukázalo cestu, jak se můžu na kole dál zlepšovat. Díky zmapování tréninkových zón teď docela přesně vím, co se v mém těle (při různé zátěži) odehrává a jak s tím mám pracovat. V závěrečné konzultaci s Kájou Tyrpeklem jsme zároveň přišli na několik chyb v tréninku, které zpomalovaly můj progres. Nové poznatky jsem hned zařadil do své přípravy, tak věřím, že už na příštím testování uvidíme zlepšení. V BSC jsem se vážně cítil jako profík, který se připravuje na TdF!“

Martin Souček:

„Udělali jsme test, kde jsme měřili laktátovou křivku - tedy náběh laktátu v mém těle. Měřili jsme tak souvztažnost laktátu, tepové frekvence a výkonu, který byl po čtyřech minutách vždy navyšovaný po 25 wattech. Následně se jelo kaskádou až do aerobního nebo anaerobního prahu, kde se zjistily hodnoty laktátu a wattové úrovně, kterých jsem dosáhl. Jak jsem sledoval průběh testu a viděl ty hodnoty, tak tam bylo vidět jasné zlepšení od minulého měření.“

>> Objednat se na laktátový test za účelem nastavení tréninkových zón <<