Léčba refluxu pomocí fyzioterapie a dechových cvičení

Pokud vám byl diagnostikován reflux, možná jste se dozvěděli, že to může být běh na dlouhou trať, nebo už na té pomyslné trati nějakou dobu běžíte a váš stav se nelepší. V Body Solution Clinic už jsme řadě pacientů pomohli reflux vyléčit, nebo jsme zlepšili jejich stav. Kromě režimových opatření totiž pomůže i fyzioterapie a dechová cvičení.

Základní informace o refluxu

Reflux je nejčastěji způsoben sníženou funkcí dolního jícnového svěrače či brániční kýlou - ta může funkci svěrače dále zhoršovat. Dolní jícnový svěrač je napojen na funkci bránice, která bývá v těchto případech často „rozhozená“ a její stabilizace a posílení může stav refluxu zlepšit. Mezi důvody vzniku refluxu se často uvádí stres, traumatické změny, přílišná fyzická námaha (zvedání těžkých věcí), psychosomatika a další. Reflux dále dělíme takto:

GER - gastroezofageální reflux (jícnový reflux) se vyznačuje zpětným tokem žaludečního obsahu do jícnu. Mezi příznaky patří pálení žáhy, bolest hrudní kosti, kyselo až hořko v ústech, poruchy polykání či zápach z úst.

EER - extraezofageální reflux spočívá ve zpětném toku žaludečního obsahu nad úroveň horního jícnového svěrače do hltanu a dutiny ústní, či do horních dýchacích cest (hrtan, průdušnice) a až do oblasti nosohltanu. Mezi příznaky řadíme záněty hrtanu, hltanu a dýchacích cest, zahlenění, chrapot, pocit knedlíku v krku, záchvatový kašel, kazivost zubů a další.

Režimová opatření

Než se podíváme blíže na pomoc, kterou mohou nabídnout fyzioterapie a dechová cvičení, je důležité uvést sadu režimových opatření, které je dobré dodržovat, nebo minimálně vyzkoušet, zda váš stav zlepšují:

  1. spát se zvýšenou polohou hlavy
  2. jíst nejpozději 3 hodiny před spánkem
  3. snížit nadváhu
  4. jíst celkově menší porce
  5. mít dostatek pohybové aktivity
  6. dodržovat dietní opatření - omezit kávu (kofein), alkohol, čokoládu, sycené a sladké nápoje, čerstvé pečivo, tučná masa a potraviny, dráždivé koření, česnek, cibuli, černý čaj

Léky na reflux

Na reflux jsou nejčastěji předepisovány tzv. inhibitory protonové pumpy, které mění ph žaludeční šťáv na vodu a tím chrání jícen, ale zároveň se kvůli nim zhoršuje trávení potravy. Proto by lidé užívající tyto léky měli hodně kousat a rozmělnit potravu co nejvíce v ústech. Bohužel se ukazuje, že mají léky na reflux řadu negativních důsledků, mezi které patří mj. osteoporóza. Nejen proto se v posledních letech úspěšně rozšířila snaha řešit tento zdravotní problém pomocí fyzioterapie a dechových cvičení ke zlepšení správné funkce bránice.

Fyzioterapie na reflux

Ukázalo se, že ke zlepšení refluxu může výrazně pomoct zlepšení stavu vašich zad. Ať už vás bolesti či blokády zad trápí nebo ne, doporučujeme konzultovat toto téma s vaším fyzioterapeutem, který vám kromě uvolnění zad při samotné fyzioterapii doporučí cviky, kterým byste se měli následně sami doma věnovat, a to minimálně po dobu 6-8 týdnů, abyste byli schopní vyhodnotit, zda vám pomáhají.

Při samotné fyzioterapii se používá především manuální viscerální technika - jedná se o formu hluboké masáže, které pomáhá upravit polohu a pozici vašich orgánů v těle.

Změna dechu a dechová cvičení

Řada lidí trpících refluxem má narušený dechový stereotyp. Děje se u nich tedy to, že dýchají horním hrudníkem a při nádechu se jim při tom zvedají ramena i spodní žebra směrem nahoru. Kvůli tomuto typu dýchání u nich nepracuje správně bránice a hluboký stabilizační systém. Mají také často až o 40 % horší nádechovou funkci plic než jaký je průměr.

Obecnou radou je se více zaměřit na vaše dýchání a myslet na nadechování do břicha. Časté je také tzv. paradoxní dýchání, kdy dochází k tomu, že při nádechu člověk vtahuje břicho dovnitř, místo toho, aby břicho nafukoval směrem ven. Stejně tak by při výdechu nemělo docházet k tomu, že se člověku břicho nafukuje, nýbrž by mělo docházet k jeho „vtažení“ dovnitř.

Jednoduchým cvikem může být nadechování do břicha s rukou položenou na břiše. Břicho by se nemělo zvedat pouze nahoru, ale postupně i do stran tak, aby dech vyplnil celou břišní stěnu.

Náš fyzioterapeut Vojta Palouš doporučuje tyto 3 dechová cvičení na reflux:

  1.  Správná poloha bránice:
  • Pro svou správnou funkci musí být bránice uložena vertikálně (vleže na zádech), nejprve musíme tedy stáhnou žebra dolů.
  • Ležíte v poloze na zádech s mírně podloženou hlavou a pokrčenými nohami.
  • Plně se nadechněte nosem a následně plně vydechněte až do úplného vyprázdnění plic. V poslední fázi výdechu by se vám spodní žebra měla stáhnout do břišní stěny.
  • 10-15 opakování ideálně 1-2x denně (ráno a večer).
  • Mezi každými pěti nádechy si můžete chvilku dýchat volně podle sebe. Obzvlášť ze začátku může totiž jiný typ dýchání, než na jaký jste zvyklí, působit neefektivně, vyvolat pocit, že se nemohu donadechnout a podobně.
  • Po 4 týdnech si můžete cvičení ztížit tím, že místo pokrčených nohou nohy zvednete a ohnete v kolenou lýtka tak, že je budete držet v pravém úhlu ke stehnům - tím dojde k většímu zapojení břicha.

  1. Pomalé výdechy s napětím břišní stěny:
  • Pokračujete v poloze vleže na zádech s mírně podloženou hlavou a pokrčenými nohami.
  • Mírně nadechujte nosem a následně pomalu vydechujte skrz „vyšpulenou pusu“, jak kdybyste foukali na svíčku, ale nechtěli ji sfouknout.
  • Zároveň se snažíte nevtáhnout břišní stěnu, ale naopak ji udržet v napětí jako když jste se nadechli.
  • Cílem je tonizace břišní stěny a bránice jak v nádechu, tak právě i ve výdechu. Tento nitrobřišní tlak nám pak pomáhá nejen s funkcí bránice, ale i se stabilizací zad.
  • 10-15 opakování ideálně 1-2x denně (ráno a večer). Opět můžete vložit pauzu třeba po cca pěti nádeších. 
  • Po 4 týdnech si můžete cvičení ztížit tím, že místo pokrčených nohou nohy zvednete a ohnete v kolenou lýtka tak, že je budete držet v pravém úhlu ke stehnům - tím dojde k většímu zapojení břicha.
  1. „Š-S“ výdechy:
  • Poloha vleže na zádech s mírně podloženou hlavou a pokrčenými nohami.
  • Mírně nadechujte nosem a následně vydechujte krátce a prudce a střídejte písmena „Š-S“ až do úplného výdechu. Představte si to tak, že předvádíte zvuk mašinky, ale místo samých „š-š-š“ děláte prudce „š-s-š-s.“
  • Když si při tomto cvičení položíte ruku na břicho, mělo by vám při střídání „š-s“ lehce „poskakovat“ nahoru a dolů.
  • Do plného výdechu (posledních 10-15%) se můžete dostat volným výdechem.
  • 10-15 opakování ideálně 1-2x denně (ráno a večer).
  • Po 4 týdnech si můžete cvičení ztížit tím, že místo pokrčených nohou nohy zvednete a ohnete v kolenou lýtka tak, že je budete držet v pravém úhlu ke stehnům - tím dojde k většímu zapojení břicha.

Všechna tato cvičení je dříve nebo později třeba dělat zlehka, se zaměřením na kvalitu nikoliv kvantitu (sílu zapojení svalů). Funkce bránice by totiž měla být mimovolná, samozřejmá. Ale pokud budete do jednotlivých cviků vždy dávat maximum, o samozřejmosti se v takovém provedení nemůžeme bavit a podvědomá kontrola nevznikne. Vždy při dýchání také myslete na to, že břicho není jen pod pupíkem, ale i na stranách a vlastně i spodní záda jsou břišní stěna.

Věříme, že vám tenhle článek nejen osvětlil problematiku refluxu, ale také nabídl cestu, jak tento zdravotní problém řešit přirozenou cestou.

Objednat se k nám na fyzioterapii a konzultaci za účelem léčby refluxu můžete přes Medevio. Zvolte objednání na fyzioterapii a do poznámky prosím uveďte, že si přejte objednat k Mgr. Vojtěchu Paloušovi za účelem léčby refluxu.