Longevity program v BSC

Co se Vám vybaví, když si představíme sami sebe ve 100 letech? Asi většina z nás si představí vrásčitou a křehkou postavu, moudrost prožitého života v očích překrytých šedým zákalem. Na stole před leží Vámi místo snídaně miska plná léků - jeden na tlak, jeden na cukrovku, jeden na cholesterol, jeden na žíly, jeden na srdíčko, jeden na trávení a spousta dalších. Polymorbidita se nejčastěji vyskytuje u starších lidí a může vysoce omezovat kvalitu života a samostatnost. 

Za posledních 100 let se v rozvinutých zemích délka života prodloužila o 30 let. Medicína se stárnoucí populaci neustále přizpůsobuje. Umí udržet při životě pacienty po několika infarktech i pacienty v pokročilém stádiu rakoviny. 

Klíčový je zde pojem “udržet při životě”. Jen málokdo si přeje strávit část života připojený k hadičkám a odkázaný na pomoc ostatních. Cílem programu Longevity je nejen zpomalení nezvratného procesu stárnutí, ale hlavně předcházení vzniku a rozvoji civilizačních chorob. Zdálo by se, že cílovou skupinou jsou staří lidé, ale opak je pravdou. Současná medicína řeší obtíže, až když se manifestují a řeší důsledky nikoliv příčiny. Longevity přístup se snaží obtížím předcházet, či je výrazně odsunout.

Kdy tedy se změnou paradigmatu začít?

Čím dříve, tím lépe!

Mnohé civilizační choroby například neurodegenerativní se mnohdy skrytě rozvíjí 20-30 let, mnohé alergie vznikají z problematického životního stylu již v dětství. Některé vlivy neovlivníme (geny, životní prostředí), ale tu podstatnou část máme ve vlastních rukách a je jen na nás jak s tím naložíme.

Odborník Mgr. Jan Taussig s Vámi detailně probere Váš dosavadní životní styl a doporučí Vám vhodné změny z oblasti výživy, pohybové aktivity, spánku a psychického zdraví. Navrhne Vám, jaká preventivní vyšetření byste měli absolvovat, jaké biomarkery by měly být průběžně sledovány nebo jaké doplňky stravy byste měli přidat do své diety.

Zdroj: https://www.sportvital.cz/sport/jake-jsou-znamky-starnuti-jak-je-poznat-a-lze-je-ovlivnit