Lyžování: nejčastější úrazy a jejich prevence

Lyžování je pro mnoho Čechů oblíbeným sportem. Často při něm ale dochází ke zraněním. Jaká jsou ta nejčastější a jak jim můžeme předcházet?

Zranění kolene
Mezi nejběžnější lyžařská zranění patří bezpochyby poranění v oblasti kolenních kloubů, a to především poranění předního zkříženého vazu (ACL), menisků nebo postranních vazů, zejména na vnitřní straně kolene. Jako tzv. nešťastnou triádu označujeme souhrnné poranění předního zkříženého vazu, vnitřního menisku a vnitřního postranního vazu.

Zranění ramene
Podobně častá jsou zranění v oblasti ramenního kloubu. Jedná se zejména o luxace (vykloubení) a zlomeniny ramene (klíční kosti), kdy může a nemusí dojít také k poranění měkkých struktur kolem kloubu (vazy, šlachy, svaly).

Zranění horních končetin
Na horní končetině hojně nacházíme také zlomeniny zápěstí či specifické zlomeniny palce s poraněním vazů, způsobené popruhem hůlky.

Zranění dolních končetin
Na dolní končetině dochází ke zlomeninám především v oblasti holenní kosti.

Závažná zranění
Mezi závažnější zlomeniny řadíme zlomeniny páteře, při kterých může dojít až k závažnému poranění míchy a následnému ochrnutí. K nejzávažnějším úrazům patří bezesporu také poranění hlavy. Při nárazu může dojít k lehčí či těžší formě otřesu mozku, ale také ke krvácení, jež může být fatální.

Všechny tyto stavy vyžadují odborné vyšetření lékaře a následnou terapii. Nepodceňujte lyžařská zranění a pokud se po pádu na lyžích necítíte ve své kůži a máte podezření na zlomeninu či jinou formu zranění, vyhledejte pomoc lékaře.

Pociťujete nepříjemnou bolest během nebo po lyžování, ale nevzpomínáte si na žádný úraz? Bolestivé stavy mohou být způsobeny také svalovým přetížením a funkčními poruchami hybného aparátu. V naprosté většině případů se nejedná o život ohrožující stavy, ale přesto je vhodné je nezanedbávat. Máte-li podezření na úponové bolesti, svalové přetížení nebo jiné funkční obtíže, požádejte o pomoc fyzioterapeuta nebo rehabilitačního lékaře, kteří vám pomohou sportovat opět bez bolesti.

Věděli jste, že je mnoha zraněním při lyžování možné předcházet?
Nespoléhejte na štěstí a vsaďte na prevenci. Níže najdete 10 tipů na prevenci zranění při lyžování:

1) Před lyžováním se alespoň pár minut rozcvičte a rozehřejte svaly, během lyžování odpočívejte a pijte dostatek vody.
2) Nepřeceňujte své síly, vyhledávejte terén, na který fyzicky i technicky stačíte.
3) Nevstupujte na uzavřené sjezdovky a vždy dbejte pokynů na informačních cedulích lyžařského střediska.
4) Nejezděte mimo areálem vyznačený terén.
5) Dívejte se kolem sebe, dávejte pozor na ostatní lyžaře, zejména na děti.
6) Noste vždy ochranné pomůcky, jako je helma a chránič páteře.
7) Nepřepínejte se, pokud se chystáte jít lyžovat i druhý den.
8) Zohledňujte počasí, které se na horách často mění - pozor si dejte zejména na mlhu či vítr.
9) Před sezónou vždy zkontrolujte stav svého vybavení, důležité je především správně seřízené vázání a nabroušené hrany.
10) Před začátkem lyžařské sezóny zapracujte na své fyzičce, která zásadně ovlivňuje riziko zranění i funkčních poruch pohybového aparátu.

Pokud už ke zranění došlo, kliknutím se k nám můžete objednat na ortopedii, k rehabilitačnímu lékaři nebo na fyzioterapii (dle fáze léčby zranění).