Otestovali jsme sportovní náramek WHOOP 4.0

Pokud vás zajímají chytré hodinky, chytré náramky a další zařízení k měření tělesných funkcí, možná jste narazili na náramek WHOOP. V tomto článku si přiblížíme, co WHOOP (konkrétně jeho verze 4.0) je, co a jak měří a nabídneme hned 4 na sobě nezávislé recenze od lidí z naší kliniky, kteří náramek dlouhodobě používají.

WHOOP se může na první pohled zdát jako klasický sportovní doplněk, jakým jsou například chytré hodinky od Garminu nebo Applu. Zdání ale klame. Z našeho pohledu je WHOOP mnohem více o samotném softwaru a práci s daty. Samotný náramek je opravdu minimalistický a nemá ani displej. Jeho jediným úkolem je sbírat data a nerušit svého majitele.

Foto: Elton Anderson
WHOOP 4.0

I pohledem na sbíraná data se náramek ničím neliší od svých konkurentů. V čem tedy tkví jeho kouzlo? Jedná se zejména o samotnou aplikaci a to, jakým způsobem nám uložená data dokáže interpretovat. 

Celý koncept WHOOPu leží v souvislosti dvou ukazatelů, a to Strain (fyzická zátěž) a Recovery (regenerace). Tyto dvě hodnoty jsou alfou a omegou každého, kdo to se sportem myslí trochu vážně a chtěl by se dále zlepšovat. WHOOP dokáže každé fyzické aktivitě přiřadit relativní zátěž na stupnici 0 - 21. Recovery se pak pohybuje mezi hodnotami 0 - 100%. A právě s balancováním těchto dvou hodnot vám WHOOP dokáže pomoci, což je naprosto unikátní přístup ve srovnání s konkurencí, která vám sice předkládá stejná data (HRV - variabilita srdečního rytmu, klidová tepová frekvence, tělesná teplota, spálené kalorie apod.), ale nedokáže k nim poskytnout potřebný kontext a motivaci.

Je důležité podotknout, že WHOOP v rámci hodnoty Strain uvažuje i stres, který na vaše tělo během dne působí, nebo silový trénink, pro který má vlastní algoritmus vyhodnocení (většina konkurentů totiž takovýto trénink podhodnocuje a uvažuje pouze kardiovaskulární stres, nikoliv silový). 

Pokud se bavíme o regeneraci, zde WHOOP využívá data o vašem spánku, srdeční variabilitě (HRV) nebo odchylce vaší teploty během spánku od dlouhodobého průměru. WHOOP vám dokonce umožní každé ráno vyplnit jakýsi deník o vašem předchozím dni a postupem času vám napovědět, co vaší regeneraci prospívá a co naopak škodí.

Foto: Elton Anderson

WHOOP se tedy snaží suplovat Vašeho trenéra a pomáhá lépe vnímat stav Vašeho těla během sportovní přípravy. Pokud má pocit, že jste dobře odpočatí, pošťouchne vás k náročnějšímu tréninku. Naopak pokud má pocit, že začínáte být přetažení a hrozí riziko zranění, v tréninku vás zabrzdí a doporučí odpočinek. 

Recenze našich testerů

Honza Ján
- pohledem bývalého atleta, současného hobby sportovce a spolumajitele Body Solution Clinic:Osobně považuji Whoop za perfektní tréninkový nástroj pro každého, kdo se nachází v podobném denním rytmu jako já. Každý den pracuji od rána do pozdního odpoledne a po práci chodím běhat nebo na kolo. Občas je pro mě těžké objektivně zhodnotit stav těla po předchozích trénincích nebo pracovním stresu. A právě zde má Whoop nezastupitelnou funkci - dokáže mě zkrotit v intenzitě sportovního výkonu tak, aby nedocházelo ke zbytečnému přetěžování nebo případnému zranění - přetrénovaný sportovec se nezlepšuje a zraněný se zhoršuje. Z mojí zkušenosti je právě tohle nejčastější problém u hobby a amatérských sportovců, kteří zkrátka příliš tlačí na pilu a téměř každý trénink je absolvován ve zbytečně vysoké intenzitě. Mít partnera, který vám řekne, že dnes je třeba zvolnit, považuji za fantastickou pomoc při tréninku a prevenci zranění. Teď už stačí jen Whoop poslouchat. :) 

Karel Tyrpekl - pohledem nutričního specialisty a hobby sportovce-vytrvalce:
Pro nás na klinice je Whoop jednoduchá a efektivní cesta, jak trackovat jednotlivé proměnné, které odrážejí aktuální rozpoložení daného sportovce. Data jako HRV (variabilita srdeční frekvence), RHR (klidová tepová frekvence), efektivita spánku se zohledněním jeho jednotlivých fází aj. jsou pro efektivní regeneraci klíčová. Osobně technologii dlouhodbě využívám a musím přiznat, že např. “sekýrování” ohledně mých spánkových návyků mě konečně motivovalo k jejich nápravě. Za podmínky, že náramek nosíte pravidelně, musím ocenit i odhad kalorického výdeje, který zohledňuje Váš bazální metabolismus - výšku, věk, pohlaví a srdeční frekvenci během dne s přihlédnutím k jednotlivým aktivitám. Porovnával jsem náramek a jeho měření srdeční frekvence s hrudním pásem a i zde jsem byl příjemně překvapen přesností při měření.

V praxi je ideální, pokud trenér má tato čísla k dispozici a zohledňuje je při koncepci tréninku. Proto vidíte tolik Whoop náramků např. v cyklistickém profipelotonu a na řadě dalších vrcholových vytrvalcích i sprinterech, kdy výše zmíněné hodnoty svěřenci svým coachům poskytují.

Jan Veleba - pohledem atleta a trenéra v jedné osobě:
Za povedené považuji graf regenerace a spánku vůči zátěži, který mnohdy přinutí člověka k přehodnocení zátěže nebo dřívějšímu spánku, což v mém případě proběhlo ve formě uvědomění si právě nedostatku spánku. 

Za negativum naopak považuji nutnost zapisování si cviků v posilovně, kde jednak není spousta cviků a já tak musím hledat jejich alternativy, nebo alespoň cvik zaměřený na stejnou partii a vyhodnocení zátěže je tedy nepřesné. Druhak se nikdy nezapne autodetekce aktivity, jako například u track&field, takže nejde pak třeba do autodetekované aktivity doplnit jen náplň tréninku a následné vyhodnocení zátěže. 

Ještě jeden drobný nedostatek vidím ve vyhodnocení zátěže po posilovně vůči například track&field, kde mi mnohdy u lehčího tréninku na dráze, po kterém je únava malá,ukáže větší zátěž, než po posilovně, kde jsem šel velmi intenzivní silový trénink.

Foto: Elton Anderson

Ondřej Macík - pohledem atleta - sprintera na 200m:
Woop používám hlavně ke kontrole spánku, regenerace a měření aktivit. Používám ho přibližně půl roku a myslím si že samotný spánek měří velmi dobře a z 99% se shoduje s mým pocitem. Jsem dost rád, že dokáže sám i zaznamenat ''nap - zdřímnutí'' , který si dost často dopřeju přes den (20min - 40min). Velkou výhodou je že Whoop dokáže sám zaznamenat i aktivitu a když ne, tak zpětně je dost snadné data dodat. Ja se řídím nejčastěji jen Recovery, která když se pohybuje v zelených číslech tak vím, že v daný den si můžu dát do těla. Jsem s Whoopem velmi spokojený, zkoušel jsem už dost měřících přístrojů a Whoop mi z nich sedí nejvíce. 

Foto: Elton Anderson

Pokud používáte, nebo zvažujete, že začnete WHOOP 4.0 používat, pomůžeme vám s interpretací dat v rámci konzultací nebo zátěžového testu. Objednejte se k nám přes Medevio - zvolte zátěžový test a do poznámky nám napište, že chcete řešit právě WHOOP. Vymyslíme vám konzultaci na míru.