Přinášíme péči o vaše nohy - podiatrie a ortopedické stélky na míru

Problémy s chodidly
Věděli jste, že odchylky a deformity v oblasti chodidla mohou být zdrojem bolesti nejen v dané oblasti, ale i v oblastech mnohem vzdálenějších a mohou přispívat například i k bolestem hlavy? Noha drží váhu celého našeho těla, zprostředkovává kontakt těla s terénem, zajišťuje oporu ve stoje a umožňuje nám pohyb. Funkce chodidla se odráží na funkci celého pohybového aparátu. Odchylky v postavení jednotlivých částí chodidla a poruchy v jeho funkci tak mohou ovlivňovat celé naše tělo a způsobovat obtíže a bolest i ve zdánlivě vzdálených částech těla. Proto je nezbytné se o chodidla patřičně starat.

Přístroj PodoCam

Pomůže podiatrie
Diagnostikou a terapií obtíží v oblasti nohy se zabývá obor zvaný podiatrie. U nás na klinice propojujeme podiatrii s fyzioterapií, a proto jsme schopni Vám nabídnout komplexní vyšetření a terapii chodidel a pohybového aparátu. Zaměřujeme se zejména na změny statodynamiky nohy jako je plochá či vysoká noha, zborcení příčné klenby, hallux valgus, hallux rigidus, kladívkovité prsty a další. Pomůžeme Vám s bolestmi paty, Achillovy šlachy, kotníků a okostic, ale také s přidruženými obtížemi jako jsou bolesti kolen a kyčlí nebo zad.

Odborné a komplexní vyšetření

Průběh podiatrického vyšetření
Základem úspěšné terapie je důkladné vyšetření. Na začátku každého vyšetření odebíráme podrobnou anamnézu. Zajímá nás například, kolik času denně trávíte na nohách, jaké máte pracovní a sportovní zatížení, jak vypadají Vaše koníčky. Ptáme se také na všechny úrazy a operace nejen dolních končetin. Následně provádíme kineziologický rozbor. Vyšetřujeme postavení dolních končetin, pánve a páteře, zkrácené a oslabené svaly a základní pohybové stereotypy. Hodnotíme postavení a funkci nohy pomocí speciálních funkčních testů a to jak v lehu nebo v sedu, tak i ve stoje.

Vyšetření má několik fází

Diagnostika pomocí PodoCam
Vyšetření provádíme na moderním diagnostickém přístroji PodoCam. To nám umožňuje hodnotit rozložení tlaku mezi jednotlivými částmi chodidla, pomocí otisku chodidla na desce, která vede polarizované světlo. Díky snímku ze systému PodoCam jsme schopni hodnotit aktuální stav statiky i dynamiky chodidla, ale také zhodnotit efekt terapie pomocí porovnávání více snímků.

Vyhodnocení podiatrického vyšetření

Výsledek podiatrického vyšetření a ortopedické stélky do bot
Na závěr vyšetření hodnotíme chůzi. U běžců provádíme i stručnou analýzu běhu na běžeckém pásu. Na základě vyšetření Vám interpretujeme získané výsledky a navrhujeme léčebný plán. Dle předchozího vyšetření pak volíme konkrétní techniky jako je manuální ošetření nohy (měkké techniky, mobilizace) nebo „tejpování“. Nastavíme cvičení na doma a doporučíme vhodné aktivity. V neposlední řadě navrhujeme optimální ortopedickou stélku, kterou v případě potřeby individuálně upravíme a klient s novými ortopedickými stélkami do bot rovnou odchází. V naší podiatrické praxi využíváme široké spektrum stélek Vasyli Medical a Footwave. Tyto stélky jsou uzpůsobeny k terapii konkrétních obtíží v oblasti nohy jako je např. hallux valgus, plantární fascitida, patní ostruha, bolesti Achilovy šlachy, plochonoží a další. Nezbytný je vhodný výběr stélky a její velikosti. Stélky se následně doplňují o klíny, čímž lze dosáhnout velmi individuální korekce dle potřeby každé nohy, což vede k rychlé úlevě od bolesti a celkovému zmírnění obtíží.

Objednat se na podiatrické vstupní vyšetření

Poznámky:
Podiatrické vyšetření trvá 1,5-2 hodiny.
Přineste si boty, ve kterých chodíte nejčastěji a pokud budete chtít vložky i do běžeckých bot, tak nezapomeňte ani ty.

Klient od nás odchází s vyhotovenými ortopedickými vložkami