BSC podporuje Martina Součka z Domestici.cz aneb ultracyklistikou za lepší paliativní péči

Martin Souček je ultracyklista a zakladatel projektu Domestici. Svou manažerskou práci nahradil ježděním na kole pro dobrou věc. Společně se svým týmem domestiků se rozhodl přitáhnout větší pozornost k paliativní péči, které není v České republice dlouhodobě věnováno dost energie, financí a zájmu. Martinovým cílem je absolvovat legendární závod Race Across America (RAAM) - nejtěžší silniční podnik na světě. Během 12 dní bude muset zvládnout trasu dlouhou 4 828 km. Jsme hrdí na to, že Martinovi můžeme na jeho cestě jako partneři pomoci. V následujících měsících od nás o Martinovi ještě uslyšíte. Začínáme krátkým rozhovorem.

Ahoj Martine, na úvod máme jednu otázku doslova na tělo! Jak se cítíš?

Cítím se skvěle, v létě jsem měl pravda krušné chvilky, ale jako vždy vše dobře dopadlo a v těchto dnech jsem v plné síle připravený na výzvy dalších dní.

Pojďme k tomu, co nás spojilo. Co Tě vedlo k rozjetí projektu Domestici? Co je jeho cílem a jaká je v něm Tvoje role?

Na konci roku 2022 jsem učinil složité, ale jasné rozhodnutí. Z rodinných důvodů jsem přerušil svoji pracovní kariéru, rozhodl se pro roční pauzu a nařídil si odpočinek, práci kolem domu a péči o své dvě dcery. Dlouho jsem to nevydržel a stanovil jsem si pro sebe nějaký jiný, tentokráte osobní cíl. Připravit se na RAAM v roce 2024. Díky své zkušenosti s charitativním projektem Kolo pro ADAMA jsem věděl, že i tuto svoji životní výzvu spojím s nějakým společensky prospěšným tématem. Zvolil jsem si v Česku stále opomíjenou paliativní péči. Opomíjená je mimo jiné proto, že se vlastního okamžiku naší smrti nebo smrti našich blízkých bojíme tolik, že nám to nedovoluje se na tyto okamžiky lépe připravit. Celý nápad postupně dostával širší rozměr a rozhodl jsem se vytvořit projekt, který dostal název Domestici. Jeho cílem je pomoci nám všem přijmout naši smrtelost a zajímat se více o to, co nás čeká v poslední fázi života. Jaká může být, jak kvalitní i tyto poslední dny a týdny mohou být. A jak nám v tomto může být nápomocná paliativní péče o níž často víme velmi málo.

Chystáte se jménem Domestiků podpořit nějakou konkrétní organizaci nebo projekt v oblasti paliativní péče?

Ano, je založený dárcovský fond a veřejná sbírka pod naším jménem. Správcem a garantem je Nadace VIA a cílem bude pomoci několika předem vybraným subjektům, kteří již v oblasti paliativní péče dlouhodobě a dobře fungují. Jedním z nich je Hospic u sv. Lazara v Plzni, který připravuje výstavbu nové budovy, která by odpovídala představě o moderním a příjemném hospici evropských standardů.

V rámci projektu Domestici ses rozhodl absolvovat ultracyklistický závod Race Across America (RAAM). Jak probíhá Tvoje příprava na takový závod?

I zde jsem to pojal řekněme komplexně. Snažím se díky přípravě zapracovat na všechn slabých stránkách, odstranit si své zlozvyky a připravit se kromě cyklistiky také v jiných směrech. Klíčem k úspěchu je skvělá fyzická a mentální kondice, zdravé tělo a dobré návyky jakou jsou stravování, kvalitní spánek, zvládnuté dýchací techniky apod. V každé z těchto oblastí se snažím spojit s nejlepšími odborníky v Česku a těší mě, že se mně podařilo vytvořit již dnes úžasný a silný tým profesionálů, kteří se do celého projektu zapojili.

Už tento závod absolvoval nějaký Čech?

Ano, úspěšně v časovém limitu závod dokončili tři Češi. Sváťa Božák, Tomáš Navrátil a Daniel Polman. Právě Tomáš Navrátil je můj kamarád, vzor a také si vzal pod palec moji sportovní přípravu, na kterou dohlíží a v kritických situacích je můj hlavní poradce. Jsem rád, že je také členem support týmu, který je povinnost na RAAM mít.

Těsně před kvalifikačním závodem v Rakousku ses zranil a nyní se postupně dáváš dohromady. Co a jak se Ti stalo a jak probíhá léčba?

Je to pravda, je to věc, kterou nechceš, aby se ti stala. Hlídáš se, aby ses nenachladil, nebo tě nezastavila nějaká banální nemoc. Takže jsem si necelý měsíc před hlavním závodem sezóny (Race around Austria) zlomil pažní kost v rameni během tréninku ve Francii. Byla to složitá situace z pohledu rozhodnutí, jak dál pokračovat s takovým zraněním v tréninku a vyhodnotit zda je možné nastoupit na start tohoto závodu. Zde jsem ocenil vaše zkušenosti s podobnými situacemi, rychlost s jakou jste mě přijali a situaci společně s dalšími odborníky posoudili, byla pro mě klíčová. Bohužel jsem se musel rozhodnout účast v závodě odvolat. Přiznám se, že jsem spoléhal na své tělo a šel v rámci rekonvalescence na pomyslnou hranu rizika. Začal jsem trénovat a pracovat s rukou jak jen rychle to šlo. Díky trenažéru byl výpadek tréninků na kole minimální. Léčba je nyní ukončena, rameno je srostlé, zůstává natržený sval bicepsu, ale ten už se zahojí „po cestě“. Nyní měsíc po úraze jsem již v plné zátěži.

Tohle zranění učinilo Tvou cestu na RAAM trnitější, protože Ti znemožnilo účast na kvalifikačním závodě. Jak se Ti podařilo s touhle situací vypořádat?

Ano, závod v Rakousku byl kvalifikační na RAAM - tedy naprosto zásadní. Vzhledem k roční době a blížícímu se chladnému počasí se již od září žádný kvalifikační závod v Evropě nejede. Proto jsem s týmem naplánoval náš vlastní závod, který pojedeme v závodních objemech tak, abychom otestovali mě i celý support tým. Trasa o délce 2000 km je připravená, časový limit máme stanovený na 4,5 dne. Odpovídá to tedy dennímu nájezdu cca 450 km, což přesně potřebujeme otestovat. Tuto představu jsem odprezentoval organizátorům RAAM a požádal je o uznání této formy kvalifikace. Prošlo to, uznávají a tak teď zbývá už jen sednout 27. září na kolo a šlapat.

V Body Solution Clinic budeš mít komplexní péči před závodem a po něm. Mimo jiné Tě čeká také zátěžové testování. Proč to považuješ za důležité pro Tebe i další sportovce?

V mém případě je komplexní péče, poradenství a konzultace složitých situací z pohledu pohybového aparátu absolutně klíčová. Jen 100% zdravý a připravený cyklista může pomýšlet na start závodu jako je RAAM. Zátěžové testování je důležité pro sledování průběžného vývoje výkonnostních parametrů během celé přípravy, jen díky tomu jsme schopni zjistit, jak absolvované tréninkové dávky splnily očekávání a v případě potřeby tak reagovali úpravou plánu. Předpokládám, že testy budeme dělat cca 5-6 za rok a pak před každým větším závodem. Pokud někdo myslí pohyb vážně, nechce si ublížit a také se touží zlepšovat, je dohled odborníků určitě ta správná cesta.

Kde můžeme Tvoji cestu sledovat a kdy je den D, kdy se postavíš na start?

O projektu Domestici se vše důležité dozvíte na webu domestici.cz a mojí přípravu můžete sledovat na našich sociálních sítích - na Facebooku a Instagramu. Start kvalifikačního závodu je 27. září 2023, plánujeme online reporty a zajímavý obsah. Pokud se vše podaří, tak RAAM startuje 11. června 2024 v americké Kalifornii.

Díky za rozhovor a ať se Ti nohy točí!

Já děkuji nejen za rozhovor, ale také za péči, kterou od vás získávám v průběhu celé přípravy. Děkuji.