Léčba migrény pomocí tradiční čínské medicíny

V úvodním článku naší krátké série o tradiční čínské medicíně jsme si přiblížili její historii, metody a pojmy a současně jsme zmínili, jaké zdravotní problémy se dají s její pomocí léčit. Tentokrát se podíváme na zub všem dobře známé migréně, která patří k obtížím, které se na Body Solution Clinic pomocí tradiční čínské medicíny také snažíme řešit.

Co je to migréna a jak vzniká?

Migréna se projevuje jednostrannou bolestí hlavy. Ta je pacienty často popisována jako buď tupá, pulzující nebo vystřelující do oblastí spánků a jiných částí hlavy. Projevit se může i nevolnost či dokonce zvracení a světloplachost.

V začátku migrény dochází k nadměrnému stažením cévního řečiště v oblasti zrakového centra. V následující fázi přichází silná bolest, která je způsobena náhlým rozšířením cévního řečiště v okolí mimolebních tepen - zejména krkavice.

Příčiny migrény nejsou všeobecně objasněny. Známé jsou však spouštěče, mezi které patří stres a nedostatek spánku, nedostatek pohybu, nevhodná strava, léky (např. léky rozšiřující cévy či hormonální anitkoncepce), výkyvy počasí, hormonální vlivy či zubní potíže.

Kdo migrénou trpí nejčastěji?

Migrénou trpí obecně častěji ženy než muži. Nejčastější věkové rozmezí je mezi 30. a 40. rokem. Menší výskyt migrény je i u dětí a těhotných žen.

Jak probíhá léčba migrény pomocí tradiční čínské medicíny na Body Solution Clinic? Na tuto otázku nám odpověděl náš specialista na tradiční čínskou medicínu a fyzioterapeut Jozef Švec:

,,Prvním krokem k úspěšné léčbě migrény je vstupní vyšetření a diagnostika dle principů tradiční čínské medicíny - podrobná anamnéza je základem úspěšné léčby. Vyšetřujeme také puls a jazyk. Po určení příčin zvolíme adekvátní terapii. Nejčastěji k léčbě migrény používáme akupunkturu a fytoterapii (léčbu bylinnými odvary).

Léčba migrény je složitá záležitost. I když si všichni přejeme odstranit potíže již při první návštěvě, jedná se o dlouhodobý proces, při kterém je nutná aktivní spolupráce pacienta.  

Migréna je mimo jiné často spojena s bolestmi krční páteře. V případě potřeby tedy na Body Solution Clinic kombinujeme akupunkturu a fytoterapii s fyzioterapeutickou intervencí.”

objednat se na konzultaci k našemu specialistovi tradiční čínské medicíny a fyzioterapie