Sportovní trendy dle dat z aplikace Strava

Máme za sebou první (doufáme sportovní) týdny roku 2024. Světoznámá aplikace Strava nedávno zveřejnila přehled sportovních trendů a highlightů, které vycházejí z jejích dat za rok 2023. Pojďme se na ně podívat.

Sportovní aplikaci Strava pro měření výkonu či plánování tras, která je současně i sociální sítí pro hobby i profesionální sportovce, v loňském roce využívalo přes 120 milionů lidí. Strava současně udělala globální průzkum mezi zhruba 7000 lidmi, mezi kterými byli její uživatelé i ti, kdo na platformě nejsou. A toto jsou nejzásadnější zjištění:

Nejoblíbenější sporty
Běh byl v roce 2023 nejčastějším sportem a jeho oblíbenost v meziročním srovnání vzrostla o 4 %. V sestupném pořadí dle oblíbenosti následují cyklistika, chůze, trailový běh, gravel a MTB, pěší túry, jízda na trenažéru, posilování, plavání a lyžování. Vyšší oblíbenosti se i nadále těší také cyklistika - podíl těch, kdo za rok 2023 ujeli více než 100 km je o 5 % vyšší než o rok dříve. Podíl těch, kdo se v roce 2023 svezli na elektrokole dokonce vzrost o 23 %. Výrazně na Stravě rostl také zájem o gravel cyklistiku - podíl uživatelů, kteří gravel minimálně zkusili vzrostl o 55 %.

Rozdíly v generacích
Zástupci generace Z měli nejrychlejší tempo v běhu i cyklistice. Současně ale zaznamenávali kratší běhy i jízdy.
Sportovci z generace X se zase mohou pyšnit nejlepšími výsledky v segmentech (definované úseky tras, na kterých uživatelé aplikace závodí o nejlepší časy).

Komunitní sportování na vzestupu
O tom, že je komunitní sportování na vzestupu se mluví už dlouho. Příkladem mohou být cyklistický klub Pavé Cycles nebo běžecký klub No Miles No Smiles. Z dat od Stravy ale vychází najevo, že sportování s přáteli nebo ve skupině má také vliv na lepší výkon.
Ukazuje se, že běžci (83 %) a cyklisté (53 %) pravděpodobněji pokoří osobní rekord v segmentu, když jsou ve skupině dvou či více parťáků, než když sportují sami.
Mezi nejčastěji zaznamenávané sporty ve dvou a více osobách byly v roce 2023 veslování, bruslení na ledě, inline bruslení, skialp, kánoe, cyklistika a běh.

76 % sportovců na Stravě také uvedlo, že jim jejich domácí mazlíčci pomáhají v motivaci vyrazit sportovat ve chvílich, kdy se jim nechce a že sportování s nimi je větší zábava. Ano, i vy za svou fyzičku vděčíte svému psovi, tak mu poděkujte!

Aktivní dovolené
Data dále ukazují oblíbenost aktivních dovolených. Uživatelé Stravy se na svých cestách rozhodně neválejí na plážových lehátkách. Nejčastěji navštěvovanými zahraničními zeměmi napříč Strava komunitou byly v roce 2023 Chorvatsko a Řecko. Následovalo Lucembursko, Rakousko a Švýcarsko.
Nejčastějšími zimními dovolenkovými sporty byly lyžování a snowboarding. V létě dominovaly pěší tůry a překvapivě stand-up paddle boarding.

Čas na sport a dojíždění na kole do práce
Občas můžete mít pocit, že na sport kvůli práci a dalším povinnostem nemáte čas. Změnit to můžete třeba dojížděním do práce na kole. Podívejte se, jak na tom dojíždění na kole bylo v roce 2023 napříč generacemi z hlediska dat a až to počasí dovolí, namažte řetěz (ale ne moc, abyste se neumazali) a vyražte. Stojí to za to!

Doufáme, že vám náš pohled na Strava report za rok 2023 přinesl zajímavé informace a motivaci.
Budeme rádi, když se přidáte k Body Solution Clinic klubu na Stravě, kde v brzké budoucnosti chystáme sportovní aktivity se zaměstnanci, klienty a přáteli kliniky i veřejností.

Zdroj: Strava.com