Léčba bolesti beder pomocí tradiční čínské medicíny

V předchozích článcích naší série o tradiční čínské medicíně jsme si představili její hlavní principy a věnovali se léčbě migrény. Tentokrát se podíváme na bolest zad, která patří k častým důvodům návštěvy naší kliniky. Na úvod je třeba připomenout, že tradiční čínská medicína je jedním z nejstarších lékařských systémů na světě a používá se k léčbě celé řady onemocnění. Je zvláště užitečná právě při léčbě různých druhů bolesti, kdy lze kombinovat její postupy s fyzioterapií.

Bolest beder
Bolest v bederní oblasti zad se může vyskytovat na jedné nebo na obou stranách, uprostřed nebo v celé dolní části. Většina lidí se alespoň jednou v životě setkala s bolestí dolní části zad, takže se jedná o běžný problém v každodenní praxi, zejména ve vyspělých zemích. V západní medicíně se s bolestí dolní části zad můžeme setkat na mnoha nemocničních odděleních, včetně interny, chirurgie a gynekologie. V západní medicíně může být bolest dolní části zad přičítána některému z následujících stavů: onemocnění ledvin, revmatismus, revmatoidní artritida, hyperplastická spondylitida, hernie disku v bederní oblasti, blokáda dolní části zad, přetížení bederních svalů nebo traumatické poranění dolní části zad, deformita páteře nebo úraz.

Příznaky bolesti beder
Bolesti beder mohou mít příznaky od lehkého nepohodlí až po velmi bolestivé a vyčerpávající stavy. Objevit se také může svalové napětí, bolest vystřelující do hýždí či nohou, nemožnost sedět, nebo naopak stát po delší dobu, slabost a únava končetin.

Akupunktura

Léčba bolesti beder pomocí tradiční čínské medicíny
Dle tradiční čínské medicíny je bolest dolní části zad často způsobena útokem vnějšího patogenu - konkrétně HAN SHI nebo SHI RE, stagnací Qi, stagnací krve nebo nedostatkem ledvinové esence. Dolní část zad spadá dle tradiční čínské medicíny energeticky pod dohled ledvin a močového měchýře. V ledvinách sídlí esence, která se zvyšujícím se věkem slábne. Tento vývoj mohou urychlovat například nezdravá strava, vyšší míra uživání alkoholu, drog a léků či nedostatek odpočinku.

Oslabení ledvin se následně může projevit bolestí v oblasti beder, únavou či dalšími příznaky. Doplnění esence ledvic je složitý a pomalý proces. Úspěchu však lze dosáhnout kombinací léčebných metod tradiční čínské medicíny jako je akupunktura, bylinná léčba a cvičení. Současně by mělo dojít k úpravě dietních a režimových opatření.

Náš specialista tradiční čínské medicíny a fyzioterapeut v jedné osobě vede na úvod s klientem rozhovor, který má za cíl mimo jiné identifikovat úpravy životního stylu a diety, které by mohly mít na bolest beder vliv. Následným postupem je kombinace akupunktury a fyzioterapie k úlevě od bolesti. Pro dlouhodobé zlepšení dojde také k doporučení cviků na doma. K podpoře léčebného procesu může být dále zvolena bylinná léčba.

Objednat se na vstupní vyšetření pomocí tradiční čínské medicíny

Vyšetření specialistou tradiční čínské medicíny