Spolupráce s Florbal Chodov: Jak Body Solution Clinic pomáhá držet sportovce zdravé a rozhovor s Davidem Horkým

Naše klinika dlouhodobě spolupracuje s předními českým sportovními týmy i individuálními sportovci. V oblasti sportovní medicíny zajišťujeme různé úrovně zátěžového testování a v oblasti zdravotní péče akutní a preventivní fyzioterapii, ortopedická vyšetření a rehabilitaci. Tímto způsobem již řadu let spolupracujeme s předním českým florbalovým týmem Florbal Chodov. Přišel tak čas dát českému sportovnímu světu o spolupráci vědět, a to rozhovorem s jedním z hráčů - Davidem Horkým a komentářem hlavní lékařky a spolumajitelky Body Solution Clinic Karolíny Velebové.

Jak spolupráci hodnotí Karolína Velebová - hlavní lékařka a spolumajitelka Body Solution Clinic?

„S týmem Florbal Chodov spolupracujeme od roku 2020 a za ty 4 roky jsme tak do sportu pronikli podobně jako už dávno do atletiky a dalších sportů. Na spolupráci s individuálními sportovci a sportovními týmy se dlouhodobě zaměřujeme, takže jsme moc rádi, že můžeme pracovat s jedním z nejlepších florbalových klubů v ČR. Hráčky a hráči dochází k nám na kliniku, kde pro ně zajišťujeme zátěžové testování, fyzioterapii, akutní péči při zranění a následnou rehabilitaci.
Zajišťujeme i fyzioterapeutickou péči na zápasech. Poměrně častá jsou svalová zranění, úrazy (např. distorze hlezna), drobné úrazy prstů a rukou. Za kladné hodnotím to, že se v posledních 2 letech daří počet svalových zranění a zranění lca snižovat, což přisuzujeme prevenci. Těšíme se nadcházející sezónu a Davidovi i celému týmu přejeme, aby jí prošel bez zranění a mohli jsme se tak soustředit hlavně na preventivní fyzioterapii.“

Spolupráce očima generálního manažera Florbal Chodov - Ondřeje Neumana:

„Spolupráci s Body Solution Clinic vnímáme od počátku jako zásadní krok ke komplexnímu profesionálnímu přístupu v péči o naše hráče a hráčky. Není to pro nás jen garance skvělého servisu a služeb jako takových, ale hlubší poznávání dlouhodobých jevů v oblastech, které k našemu sportu patří. Ať už jde o prevenci úrazů, fyzioterapii, regenerace, či intenzitu tréninkového procesu a následné zátěžové a zdravotní testování. To jsou věci, bez jejichž sledování a vyhodnocování dnes prakticky nelze elitní sport dělat. Jako obrovskou nadhodnotu našeho partnerství pak vnímám lidský přístup v kombinaci s odbornou profesionalitou lidí z BSC, čehož si velmi vážíme.“

Rozhovor s hráčem Florbal Chodov - Davidem Horkým:

Ahoj Davide, jaká byla z Tvého pohledu letošní sezóna? Co se vydařilo a co ne?

Přestože jsme v sezóně měli plno pozitivních momentů, tak ji nemohu hodnotit kladně. Po dlouhé době se nám podařilo hrát velký zápas, kterým bylo finále Poháru Českého florbalu, což považujeme za úspěch. Při cestě do finále jsme porazili skvělé týmy a předvedli úctyhodné výkony, bohužel to ale neskončilo zlatou tečkou, což nás do teď mrzí. Podobný scénář probíhal i v lize a play-off. Tým se postupně během sezóny zlepšoval, čtvrtfinále play-off se nám podařilo velmi dobře. Semifinále se nám však nepovedlo, jak jsme chtěli. Celkově předvedená hra nebyla špatná, ale rozhodovaly detaily, ve kterých byl soupeř lepší a zaslouženě postoupil do finále. Pro nás tak sezóna skončila čtvrtým místem.

Foto: Florabal Chodov

Prošel jsi touto sezónou bez zranění?

V této se mi naštěstí zranění vyhnula, za což jsem nesmírně rád. V předchozí sezóně jsem měl však problémy s kolenem a mám radost, že se mi to nepřeneslo i do sezóny letošní.

S jakými pohybovými problémy se jako florbalista nejvíce potýkáš? Jak Ti s nimi promáhá fyzioterapie?

Jak jsem zmínil, tak jsem měl v předchozí sezóně problém s pravým kolenem, kdy jsem si natrhl zadní křížový vaz a k tomu také postranní. S tímto zraněním mi klinika Body Solution velmi pomohla, za což všem patří velké díky. Pár dní po úrazu jsem hned věděl, co mi je, jak je to vážné, a ihned jsme podnikali kroky k tomu, abych byl co nejdříve zpět. Kromě tohoto většího úrazu jsem naštěstí nikdy problémy neměl. Občas dojde k nějakému drobnému zranění kotníku, ale to díky preventivním a kompenzačním cvikům a také pomoci fyzioterapeutů, nebývá na dlouho.

Jak přístupuješ k warm-upům před tréninkem a zápasem a jak ke stretchingu po výkonu?

Musím říct, že ohledně rozcvičky bývám ve většině případů pečlivý. Vím, že tělo se na výkon musí připravit, a pokud se nedostane do adekvátní teploty, tak by se mi mohlo něco stát, čemuž se snažím předejít právě poctivou rozcvičkou. Přiznám se, že v protahování už tak poctivý nejsem. Je to samozřejmě důležitá součást regenerace, ve které bych se měl zlepšit (smích).

Jaké máš plány na léto a příští sezónu?

Ještě musím zvládnout pár zkoušek ve škole, mezitím už ale začala letní příprava. Samozřejmě se ve volném čase budu věnovat rodině a přátelům a snad z toho vzniknou nějaké příjemné zážitky. V příští sezóně bych rád navázal na můj výkon, ještě ho vylepšil a budu rád, když se opět vyhnu zranění a budu moct hrát po celou dobu.

Foto: Florbal Chodov

Davida můžete sledovat na Instagramu, stejně tak i celý klub Florbal Chodov.

Máte zájem o spolupráci z pozice sportovního klubu? Ozvěte se nám na e-mail.